Een amendement om de Brexit met een paar maanden uit te stellen, haalde het niet op dinsdag in het Britse parlement. Het zogeheten Cooper-amendement sneuvelde, omdat te weinig partijgenoten van indiener Yvette Cooper (Labour) vóór stemden.

De Brexit wordt er niet overzichtelijker op voor de Britse premier Theresa May. Dinsdag moest ze aanzien hoe het Lagerhuis stemde over uiteenlopende amendementen over de Brexit van Britse parlementariërs.

Een van de meest besproken voorstellen kwam van Labour-parlementariër Yvette Cooper. Het amendement van Cooper voorzag in een uitstel van de Brexit-datum, als het Lagerhuis in de laatste week van februari nog geen verdrag geaccepteerd zou hebben. Dat uitstel zou maximaal een paar maanden kunnen duren.

Het voorstel had uiteindelijk een Brexit-deadline voor de regering kunnen opleveren. Die zou dan tot 26 februari de tijd hebben gekregen om alsnog een deal goedgekeurd te krijgen. Als dat niet was gelukt, had het parlement mogen stemmen over het uitstellen van de Brexit.

Op deze manier wilde Cooper voorkomen dat het land zou afstevenen op een zogenoemde no deal-Brexit, met alle chaos van dien. Maar de beoogde noodrem heeft het dus niet gehaald.

Voorstellen van Britse parlementariërs weggestemd

Andere amendementen van de Labour-partij en de Schotse Nationale Partij haalden het ook niet. In beide gevallen ging het om voorstellen die aangaven dat een no deal-Brexit niet wenselijk is en daarom ook geen mogelijkheid zou moeten zijn.

Het voorstel van Labour kwam erop neer dat de Brexit moet worden uitgesteld en dat het VK moet mikken op een Brits lidmaatschap van de Europese douane-unie, zonder grenscontroles op goederen.

Wél aangenomen werd een amendement van het Conservatieve parlementslid Caroline Spelman, dat puur op adviesbasis meldt dat het Verenigd Koninkrijk niet zonder deal de EU moet verlaten. Dit amendement heeft geen rechtsgeldigheid en de Britse regering hoeft niets te doen op basis van deze tekst

In de voorbije week mocht de regering-May het Britse journaille er regelmatig aan herinneren dat dit amendement geen gevolgen zou hebben.

De Ierse backstop

Een ander amendement dat een meerderheid kreeg in het Britse Lagerhuis betreft om een oproep aan de regering om opnieuw te gaan onderhandelen met Brussel over de regeling voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

Een meerderheid van het Britse parlement heeft zich namelijk tegen de zogeheten backstop gekeerd. In het Brady-amendement wordt opgeroepen het plan te vervangen door 'alternatieve regelingen' om een harde grens te voorkomen tussen EU-lid Ierland en het Britse Noord-Ierland.

Lees meerWaarom de grens met Noord-Ierland zo’n probleem is in de Brexit-onderhandelingen

Het amendement van de conservatieve parlementariër Graham Brady had de steun van de Britse regering. Premier Theresa May wil met een stevig mandaat van het parlement op zak in Brussel gaan praten over aanpassingen aan de Brexitdeal, berichten Britse media. De backstop ligt erg gevoelig in de Britse politiek.

De backstop is de garantieregeling die ervoor moet zorgen dat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland sowieso open blijft na de Brexit. Dat betekent feitelijk dat het Verenigd Koninkrijk deel blijft uitmaken van een douane-unie met de EU tot een andere manier is gevonden om de grens open te houden.

De Franse president Emmanuel Macron reageerde dinsdagavond onmiddellijk op de aankondiging van May: er wordt niet heronderhandeld. Hij is niet de enige die heeft gezegd dat de backstop onderdeel is van het enige plan waar de EU akkoord mee kan gaan.

Lees meer: